Najbolji besplatni antivirusni programi

Facebook Twitter Plusone Email

Najbolji besplatni antivirusni programi

Najbolji besplatni antivirusni programi

Imate računalo, imate internet i koristite i jedno i drugo. Onda bi vam trebao neki antivirusni program, kako biste zaštitili svoje računalo od negativnih posljedica korištenja interneta.

Naravno, ukoliko nešto možete dobiti besplatno, zašto biste platili. Pogotovo ako je jednako kvalitetno i ako će odraditi posao kako treba. Međutim, prilikom odabira najboljeg antivirusnog programa treba obratiti pažnju na nekoliko kriterija, među kojima su zaštita koju će vam pružiti, odnosno koje viruse, malware-e i slično uništava, te gdje pronalazi informacije o njima, a poželjno je i jednostavno korisničko sučelje, kako bi i onima manje informatički pismenima, ono bilo lako za korištenje.

Kriteriji koji određuju kvalitetu i učinkovitost antivirusnih programa su AV-Comparatives i AV-Test, izvori odakle se prikupljaju informacije, a testovi su provedeni na računalu s diskom veličine 500GB, popunjenosti nekih 50 posto. Korištene su opcije potpunog skeniranja računala, pa predstavimo dakle TOP 5 najboljih besplatnih antivirusnih programa, te koje su njihove karakteristike.

Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+
Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus

Lavasoft Ad-Aware Free Antivirus+ ima pregledno korisničko sučelje, gdje se funkcije jednostavno uključuju ili isključuju, dok velika narančasta tipka “Scan Now!” na vrlo uočljiv način daje do znanja što treba kliknuti da bi skeniranje računala započelo. Međutim, zbunjujuće su neke opcije koje postoje, a ne mogu se kliknuti dok se ne kupi potpuna verzija, ali to je tako kad se koristi besplatna verzija. Ono što je nedostatak Lavasoft Ad-Aware Antivirus+ je brzina, odnosno nedostatak iste. Za potpuno skeniranje bilo je potrebno čak 20 minuta, te 32 megabajta RAM-a, što i nisu baš zadovoljavajući rezultati. Što se tiče izvora, Lavasoft nema podršku za AV-Comparatives, a AV-Test je odrađen s 99 posto otkrivanja prijetnji.

Avast!
Avast

Avast! također ima pregledno i moderno korisničko sučelje, a prikazuje što je odskenirano, te koje prijetnje su nađene, a nudi i update ukoliko je to potrebno. Za potpuno skeniranje računala potrebno je oko 15 minuta, te 3,5 megabajta RAM-a, a Avast! je propustio 2 posto na testu AV-Comparatives malware, a što je potvrdio i AV-Test. Avast! sadrži i oglase, no oni su diskretni i neće ometati vaš rad.

AVG
AVG

AVG, kao i prethodno navedeni antivirusni programi, ima jednostavno sučelje, koje se sastoji od različitih ikonica za različite vrste zaštite. Međutim, za razliku od osnovnih funkcija, one dodatne su malo zbrkane, pa tako neke od njih ne možete koristiti u besplatnoj verziji, a druge su pak namjenjene za druge platforme, primjerice Android. Premda je za potpuno skeniranje trebalo samo 2,4 megabajta RAM-a, brojke u minutama su razočaravajuće, te je s čak 23 minute AVG zasjeo na posljednje mjesto. Dok je na AV-Testu odradio 99 posto otkrivanja prijetnji, na AV-Comparative testu je propustio oko 3,5 posto.

Avira
Avira

Avira, za razliku od prethodnih antivirusnih programa, ima pomalo komplicirano sučelje. Međutim, pretpostavljamo jednom kad se čovjek navikne, može im to oprostiti, s obzirom na rezultate koje je po pokazala. Samo 13 minuta za potpuno skeniranje računala, te samo 1,8 megabajta RAM-a su odlični rezultati, a kad tome dodano i manje od 0,5 posto prijetnji koje je propustila na AV-Comparativesu, te 99 posto otkrivenih prijetnji na AV-Testu, Avira se svrstava među najsigurnije antivirusne programe. Ali, uz komplicirano sučelje, kod Avire su i oglasi zastupljeniji, pa ukoliko ih ne volite, možda vas odgovori od korištenja upravo pop-up oglasi koji će se pojaviti odmah po instalaciji.

Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials odnosno MSE je, kako mu i ime govori, osnovni alat. Samim time on ne pruža potpunu zaštitu vašeg računala, a i rezultati potpunog skeniranja nisu impresivni s potrebnih 20 minuta, te 6,8 megabajta RAM-a. MSE je propuštajući čak 7 posto prijetnji na AV-Comparativesu, te 5 posto na AV-Testu uvjerljivo najlošiji antivirusni program. Ali, kao što smo napomenuli on je i najosnovniji, te nema bolje i potpunije verzije, kao ovi prethodni antivirusni programi, koje možete i kupiti u potpunim verzijama, te time osigurati još opcija ukoliko su vam potrebne.

Koji je najbolji besplatni antivirusni program?

Avira se nedvojbeno ističe tehničkim performansama, te najboljim rezultatima samog skeniranja i otkrivanja prijetnji. Naravno, uz dobre, ima i loše karakteristike, a to su loše izvedeno korisničko sučelje, te oglasi koji mogu iznervirati čovjeka. Međutim, možda Avira u budućnosti poduzme nešto u vezi sučelja, a ako želite uistinu najbolji besplatni antivirusni program, morat ćete se pomiriti s oglasima.

S druge strane oni koji žele što jednostavnije korištenje antivirusnog programa, će izabrati Avast!. Ukoliko vas oglašavanje kod Avire toliko smeta, kod Avast!-a s time nećete imati problema jer je ono minimalno, a sami rezultati pretraživanja su zadovoljavajući.

Lavasoft i AVG su prihvatljivi izbori po pitanju same zaštite, međutim, kod oba nešto nedostaje. Tako Lavasoft koristi čak 32 megabajta RAM-a, a AVG-u treba čak 23 minute za skeniranje računala, a uz to tu su i oglasi.

Microsoft Security Essentials će vam u usporedbi s navedenima pružiti najmanji postotak zaštite, te će njegovim korištenjem vaše računalo biti više izloženo nekim prijetnjama.

Međutim, valja napomenuti da svaki antivirusni program zahtjeva redovnu nadogradnju, jer vam u protivnom slabo pomaže. Primjerice, instalirate antivirusni program i mislite da je to to, a niste ni svjesni koliko je novih virusa, i ostalih gamadi koja zagušuje vaše računalo, nastalo u međuvremenu od kad ste vi ponosno instalirali antivirusni program. Dakle, on vam u tom slučaju ne koristi, odnosno ne sprečava nove napasnike, za koje nema update, da uništavaju vaše računalo. Tako da, kad se odlučite i izaberete antivirusni program, možda i neki od preporučenih, obavezno ga redovno nadograđujte kako bi on zaista odradio posao koji ste mu povjerili, a to je da čuva vaše računalo od virusa i ostalog nepoželjnog sadržaja.

Možda će vas zanimati:

 • Samsung Galaxy player19/08/2012 -- Samsung Galaxy player
  Kako doznajemo Samsung će na sajmu IFA 2012 predstaviti novi multimedijski uređaj Galaxy Player. Sličan Galaxy S III mobitelu, ali bez mogućnosti telefoniranja. No, s Androidom verzije Ice Cream Sandwich i to je moguće pomoću aplikacija za telefo...
 • HTC Flyer 206/09/2012 -- HTC Flyer 2
  Iako je HTC do sad bio zauzet objavama i predstavljanjima, radilo se o smartphonima, a trenutno nema govora o novim tabletima. Međutim, procurile su neke informacije o izlasku HTC Flyera 2. Iako još nema službene objave iz HTC-a, šuška se da b...
 • Srušen GoDaddy – milijuni siteova bili nedostupni11/09/2012 -- Srušen GoDaddy – milijuni siteova bili nedostupni
  Sinoć je bio srušen GoDaddy i milijuni internetskih stranica koje koriste njihove usluge hostinga i DNS-a, a uspostavljanje komunikacije omogućeno je tek nakon nekoliko sati. Dakle, jučer navečer i tokom noći po našem vremenu bilo je nemoguće ...
 • Samsung Galaxy S3 uskoro na Jelly Beanu15/10/2012 -- Samsung Galaxy S3 uskoro na Jelly Beanu
  Samsung Galaxy S3 uskoro bi trebao dobiti nadogradnju na Jelly Bean. Ova vijest više nije nova, budući da se o tome priča već neko vrijeme. Ono što je novost u vezi nadogradnje na Jelly Bean je da je ona počela na nekim tržištima. Naime, Po...
 • Dropbox – 10 stvari koje niste znali28/10/2012 -- Dropbox – 10 stvari koje niste znali
  Dropbox je servis koji vam pruža prostor za pohranu podataka u cloudu. Na taj način u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta možete pristupiti svojim podacima spremljenim na Dropbox-u. Iako na njemu možda nećete čuvati sve vaše lozinke i pin...

Ostavite Komentar